Özgül fobilerin ilk belirtileri genellikle çocukluk döneminde veya ergenlik döneminin başlarında ortaya çıkar. Kadınlarda erkeklere oranla daha yaşlarda ortaya çıkabilir.
- Kişinin kendi başına gelen örseleyici olaylar ( bir hayvan tarafından saldırıya uğrama ya da kapalı bir yerde kilitli kalmış olma gibi)
- Korku duyulacak durumlarda beklenmedik panik atakları yaşamış olma
- Başkalarının başına gelen örseleyici bir olayı ya da başkalarının korktuğunu görme
- Bilgi aktarımı ( ebeveynlerin sürekli uyarıları veya medyada çıkan haberler )
Korkunun ve kaygının ana nedeni söz konusu nesnenin ya da durumun bir yönüyle kötü bir sonuç doğurabileceği beklentisidir. Bu nedenler:
- Doğuştan kaygı ve korkuya eğilimli olma – bilimsel araştırmalara göre bu durum genler aracılığıyla kalıtsal olarak aktarılmıştır.
- Korkunun diğer bir nedeni de örnek almadır. Çocukluk çağımızda anne babamızın özgül fobisi varsa biz anne babamızı örnek alırken onların bu korkularını da örnek alırız. Bu da bizde benzer bir durumun ortaya çıkmasına neden olur.
- Çeşitli baskılara tabi tutularak yapay veya doğal oluşan korkular.
- Bazı kaygı ve korkular da sık-sık tüketilen uyarıcı maddelere bağlı olabilir. Örnek olarak, aşırı tüketilen kahvede bulunan uyarıcı madde kafein bile buna neden olabilir.
- Kişinin hayatında değişiklikler de fizyolojik uyumuna etki edip korku ve kaygıyı ortaya çıkarabilir. Hamile kadınların hayatındaki gelişim ve hormonal değişimler buna örnektir.